Huid zeekomkommer
Wat is lekkerder in deze warme zonovergoten tijden dan een fris stukje komkommer? IJs misschien? Volgens mij bestaat er ook komkommerijs. En zeekomkommers. Dit zijn geen vruchten maar beesten in de oceaan die je ook eten kunt. Maar het is wel een beschermde diersoort.
http://www.travelmarker.nl/bestemmingen/azie/indonesie/fauna/onderwaterwereld.htm
Ze hebben een prachtige leerachtige huid. Wat zegt Wikipedia erover? Zeekomkommers (Holothuroidea) vormen een klasse van stekelhuidigen zoals zee-egels. Ze hebben een lang, leerachtig lijf. Meestal komen ze voor op de zeebodem. De dieren danken hun naam aan hun vorm die aan een komkommer doet denken. In Europa komen 188 soorten voor, waaronder: (Gewone) zeekomkommer en de Klimzeekomkommer. De (gewone) zeekomkommer (Holothuria forskali) is een stekelhuidig dier uit de klasse van zeekomkommers. De gewone zeekomkommer is eetbaar en wordt gebruikt in de Portugese keuken, in Europa komt hij voor langs de Atlantische kust en in het Kanaal. De leerachtige huid van de zeekomkommer inspireert ook de wetenschap. Deze is namelijk stijf en soepel tegelijk. Die combinatie is bijvoorbeeld handig bij het inbrengen van micro-elektroden bij mensen met Parkinson. Die elektroden moeten stevig zijn als ze in het brein worden gebracht, maar soepel als ze zijn geplaatst. Om het soepel te maken "in het dragen" combineren wetenschappers rubberachtige co-polymeren met nanobuisjes van cellulose. De harde buisjes worden zacht met een oplosmiddel. Zo inspireert de zeekomkommer met zijn bijzondere huid bio-medische toepassingen.
http://zoek.volkskrant.nl/zoek?SORT=presence&FDOC=0&SEC=*&PRD=20y&text=zeekomkommer