Blog
Op de hoogte blijven van mijn blogs? Abonneer je op mijn nieuwsbrief.-
Prikkel in Buitenplaats Doornburgh
1 november 2023Zou het kunnen dat het groeiend aantal mensen met ADD, ADHD, autisme, hooggevoeligheid, depressie en burn-out de kanaries in de kolenmijn zijn? Dat vraagt Boukje Schweigman zich af tijdens de opening van de tentoonstelling Prikkel.Ze heeft zelf een dochter met een label en dat heeft haar aan het denken gezet. Zou het kunnen dat de samenleving ziek is in plaats van de mensen die het niet meer trekken? Filosoof Marjan Slob vraagt zich hetzelfde af in haar boek De lege hemel over eenzaamheid. Er is een trend gaande om de moeilijkheden van het leven te medicaliseren. Er heerst een depressie-epidemie en het lijkt erop dat mensen troost zoeken in hun diagnose. Er ontstaat een toenemend aantal jongeren en ouderen dat een etiket krijgt opgeplakt. Dergelijke vragen leiden niet zelden tot een boek of tot kunst.
Lees meer >> | 297 keer bekeken
-
Time Machine in Ludwig Museum Boedapest
11 november 2022Geen lange rijen in het Ludwig Museum Boedapest. De heren achter de balie in opgerolde hemdsmouwen lezen zelfs een boek. In dit groots opgezette, ruime pand vol kunst zijn drie tentoonstellingen te zien. Elk heeft een eigen verdieping. Ik kies voor Time Machine waarin een selectie uit de collectie wordt getoond. Het thema verwijst naar de tijdreis die we maken in verleden, heden en toekomst. De geselecteerde werken van grote kunstenaars en wat minder bekende nodigen uit tot tijdreizen. Met Covid in het achterhoofd heeft tijd een nieuwe dimensie erbij gekregen. Niet alles is maakbaar, het leven is kwetsbaar, de toekomst onvoorspelbaar. De oorlog tussen Rusland en de Oekraïne heeft dat besef nog verder verdiept. De klimaatcrisis zet het aardse leven op scherp. Vanuit deze visie zijn de werken uit de Ludwig-collectie van 800 werken geselecteerd. De selectie toont de visie op tijd in verschillende historische en artistieke tijdsperiodes. Utopieën, ideologieën, de absurditeit van oorlog en de relativiteit van tijd komen allemaal voorbij.
Lees meer >> | 501 keer bekeken
-
Jasper Krabbé over June
31 oktober 2022June is een meisje van drie jaar dat in een schaduw van een hoed een grappig dier ziet. June verzamelt net als andere kinderen takjes en schelpjes op het strand en speelt ermee. Ze vormt met haar vondsten in het zand een ezel met een staartje. Dit is wat kinderen graag doen, lekker spelen en fantaseren. Als je lieve, creatieve ouders hebt, kan het worden opgemerkt en vastgelegd. Zo geschiedde bij dit kleine meisje. June is de dochter van kunstenaar Jasper Krabbé en fotograaf Annemarieke van Drimmelen. Tijdens hun vakantie in Griekenland maakt moeder foto's van de spelende June. Jasper gaat later in zijn atelier met de foto's aan de slag, verscheurt ze en creëert nieuwe beelden. Zo ontstaan de schilderijen, soms in zwart-wit tinten, die duidelijk dat speelse en kinderlijke in zich hebben. Daardoor raakt het een snaar. Ongerept, onbevangen, de blik van een kind. Zijn collagetechniek gecombineerd met haar fotografie leidt tot boeiende mixed media schilderijen die ontroeren en raken.
Krabbé geeft een 7-delige collegereeks bij de Vrije Academie over moderne kunstgeschiedenis. Hij behandelt de grote namen maar vertelt ook wie hem inspireren in zijn eigen werk. De tentoonstelling June is nog te zien t/Lees meer >> | 511 keer bekeken
-
Compostkleding als kunstobject
15 oktober 2022De locatie van deze tentoonstelling is bijzonder. Niet alleen de architectuur en de ruimtelijkheid van het gebouw maar ook de thematiek van het Romeinse rijk. Uit die tijd ligt er een enorm scheepswrak en oude artefacten die zijn opgegraven. Van textiel en mode is echter nooit wat terug gevonden. Waarom niet? Alle vezels zijn vergaan tot compost. De vezels van linnen, vlas, zijde en wol zijn vergaan in de aarde. Kom daar nu nog eens om. Tegenwoordig zit in alle textiel acryl, polyester of elasthan verwerkt. Milieuonvriendelijke synthetische materialen die eeuwigheidswaarde hebben. Deze vezels zullen over honderd of duizend jaar zeker nog worden terug gevonden.
Deze tentoonstelling laat zien door het oog van acht kunstenaars dat het ook anders kan. Weer terug naar de natuurlijke materialen. HKU-studenten Kunst & Economie ontdekken bananenvezels als grondstof waar sexy lingerie van gemaakt kan worden. De tentoonstelling geeft een experimenteel beeld en is niet volledig uitgewerkt tot draagbare ontwerpen. Interessant is te zien dat planten kunnen dienen als verf zodat chemicaliën overbodig worden. Kamille zorgt voor geel, de wortel van ossentong kleurt roze en het blad van wede geeft een blauwe kleur. Ilse Kremer gebruikt schimmels om kleding te kleuren. Dasha Tsapenko uit Oekraïne maakt kledingstukken waarmee ze naar buiten in de regen gaat om ze te laten bewateren. Zij toont het proces tussen mens en schimmel met hennep als voeding voor de schimmel. Ze laat de kleding groeien waardoor de mens onderdeel wordt van een natuurlijk proces in plaats van dat de mens zich boven de natuur verheft. Ze zegt met haar ontwerpen: wij zijn onderdeel van een groter geheel. Jan Coolen neemt het onderwerp heel letterlijk: een paspop gemaakt van echte planten die bewatert worden middels een ingenieus systeem. Hij houdt ons een spiegel voor; wij mensen zijn ook natuur. In de grond vergaat ons lichaam tot compostLees meer >> | 469 keer bekeken
-
Museumnacht Kids Utrecht
15 oktober 2022
Hoe oud is een kunstenaar bij zijn eerste expositie? Deze kinderen zijn negen jaar oud! Ze hebben drie colleges gevolgd met de insteek 'Hoe maak ik mijn eigen volksverhaal?' Samen met de MuseumJeugdUniversiteit hebben vijf kinderen onder leiding van drie experts gewerkt aan hun eigen verhaal. Ze hebben nagedacht over een plot, personages en de locatie. Waar speelt dit zich af? Zo ontstonden vijf bijzondere verhalen. Onder begeleiding hebben ze de verhalen uitgewerkt tot een creatief beeld. Ze mochten daar ook vondsten van de straat bij gebruiken die hun verhaal versterken. De resultaten zijn prachtig geworden en ik kan het weten want ik mocht erbij zijn om de kinderen te begeleiden. Wat betekent dat roestige slot? Waar staat die gestreepte steen voor? Zie ik daar nou afval op de keitjes liggen? Een mondkapje? Ja, sommige verhalen en schilderijen hebben een hele eigentijdse twist gekregen. Meer verklap ik niet.Lees meer >> | 442 keer bekeken
-
Lakenhal If Things Grow Wrong
26 februari 2022Leiden staat sinds kort weer op de kaart voor mij. Zoonlief verhuisde voor zijn master astronomie van Utrecht naar Leiden. Zo is er een goede reden om dit leuke, pittoreske stadje vol grachtjes vaker te bezoeken. Zo ben ik lekker aan het lunchen met zoon aan de gracht op het Vlot uitkijkend over de zeilschepen. Het uitzicht is prachtig en het broodje zalm smaakt goed. Wat is het personeel hier aardig! In de middag bezoek ik met een oude schoolvriend de tentoonstelling If Things Grow Wrong. Na een warme thee in café Het Laken stappen we in de monumentale 'Laecken-Halle' uit 1640. Binnen deze prachtige gewelven van de Lakenhal werden vroeger de mooiste lakens van het fijnste katoen gekeurd en van een loodje voorzien.
Lees meer >> | 569 keer bekeken
-
Museum Voorlinden - Picasso Giacometti
26 februari 2022Als je vader kunstenaar is en je mag altijd aan zijn voeten spelen in zijn atelier, wat wil jij dan later worden? Kunstenaar! Dat is een gedeeld verleden van de kunstenaars Picasso en Giacometti. Hun werk is nu in één tentoonstelling bij elkaar gebracht. Een grote duo-tentoonstelling die zijn laatste weekend in gaat en goed bezocht is. Iedereen had wel weer zin in een museumuitje. Bovendien moet je anders naar Parijs voor het werk van deze kunstenaars die tijdgenoten waren. Ze wisselden ideeën uit over hun kunst en verkenden de paden van het surrealisme. Na 1945 ging ieder een kant op. Picasso schilderde zijn kubistische vrouwen en Giacometti werd bekend door zijn zeer dunne, langgerekte beelden. Beiden hadden een muze. Picasso schilderde graag zijn Dora. Giacometti heeft veel portretten als voorstudie gemaakt van Marie-Thérèse om deze daarna in beelden uit te werken. Beiden hadden ook een fascinatie voor (doods)hoofden en schedels en brachten de dood openhartig voor het voetlicht. Zo kocht Picasso graag schapenkoppen voor zijn Afghaanse hond maar uiteindelijk gebruikte hij ze voor een serie schilderijen over geweld en dood.
Helaas is deze tentoonstelling voorbij maar museum Voorlinden heeft een zeer interessante vaste collectie Highlights.Iedereen heeft wel een plaatje op de socials voorbij zien komen van het zwembad waarin je onder de waterspiegel door kunt lopen. Het is een werk van Leandro Erlich. Echt fascinerend is het oudere echtpaar onder een parasolletje dat in hun zwemkleding ligt te zonnebaden. Deze installatie van Ron Mueck is zo levensecht gemaakt dat het je de adem beneemt. Omdat de afmetingen twee maal zo groot zijn als een gewoon mens weet je dat deze reuzen nep zijn. Maar de huid, de blauwe adertjes, de rimpeltjes bij billen, rug en dijen, de nagels, het is allemaal even prachtig en niet van echt te onderscheiden. Dit zijn wij.Lees meer >> | 545 keer bekeken
-
Urbane landschappen in Belvédère
7 februari 2022In het groen van Oranjewoud aan de rand van Heerenveen ligt museum Belvédère verscholen. Een langgerekte glazen doos uitgestrekt over het water en grenzend aan parkachtige lanen en groene weides. Belvédère is de thuisbasis voor Friese en Noordnederlandse moderne kunst.
Een vaste plek in de collectie is gereserveerd voor de schilder Jan Mankes (1889-1920). Hij heeft begin vorige eeuw een aantal jaren om de hoek gewoond van het museum. Mankes is slechts 31 jaar geworden en overleed aan tuberculose.
Toch had hij al een heel oeuvre op zijn naam staan dat uitblonk in dierenportretten en het landschap. Niet zomaar dieren maar Mankes vereenzelvigde zich met het dier, kroop onder de huid om de ziel van het dier bloot te leggen. Hij wilde één worden met zijn onderwerp.
Dat zie je in zijn Raaf, zijn uit het nest gevallen vogeltje en jonge geit. Overigens schilderde hij met evenveel plezier en gemak een oude geit. Mankes wordt in de kunst gezien als vertegenwoordiger van het symbolisme en magisch-realisme.Lees meer >> | 590 keer bekeken
-
De heftigheid van Frida Kahlo
7 februari 2022Een vrouw kan een miskraam krijgen, polio, een vreemdganger als man, een zwaar busongeluk of talloze operaties. De Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo (1907-1954) heeft het allemaal gehad in haar leven. Ze werd verliefd op een twintigjaar oudere schilder.Diego Rivera was de kunstenaar en zij zat wat te prutsen met verf. Ze reisde met hem mee naar New York en Detroit en ontwikkelde gaandeweg haar eigen stijl. Ze schilderde steeds beter en richtte zich voornamelijk op zelfportretten met een grote symboliek.Het schilderen was ook een uitlaatklep voor de helse pijnen die ze leed. Pas na haar dood kreeg zij de erkenning die ze verdiende. Tegenwoordig wordt wel gesproken van een Frida-mania. Van kussenhoezen tot koelkastmagneten, het is er allemaal.Voor Sinterklaas kreeg ik het boek 'Wat zou Frida doen?' waarmee gereflecteerd wordt op grote thema's zoals liefde, creativiteit, pijn, seks, identiteit en zelfvertrouwen. Het is een bestseller onder vrouwen.Frida is namelijk een eigengereid persoon, een getalenteerd schilder, een mooie vrouw met een zwaar levensverhaal dat blijkbaar enorm tot de verbeelding spreekt.
Lees meer >> | 603 keer bekeken
-
Kleurrijke kunst in hartje Utrecht
18 augustus 2021
Aan de Oude Gracht in Utrecht geeft Morren Galleries een podium aan moderne kunst. Schilderijen, fotografie en sculpturen wisselen elkaar af. Het pasteuze werk van Toon Laurense was de hele zomer te zien en is in stock. Zijn vergrijsde schilderijen wanen je op de maan of in een desolaat landschap. Dichterbij gekomen verdwaal je in de verfspetters, de geplamuurde lagen en dikke verfklodders. Dit soort werk vind ik altijd een feest om naar te kijken. Het is interessant, er gebeurt van alles en toch is het minimalistisch en sober van aard.Lees meer >> | 667 keer bekeken