De lingam in beeld
Waar 2009 gedomineerd werd door 'Mooi kut', komt in 2010 zijn tegenhanger aan bod: de Lingam. De lingam is een houten of stenen object in de vorm van een fallus en staat symbool voor leven en vruchtbaarheid. In de Hindoestaanse en Boeddhistische cultuur wordt de Lingam aanbeden en vereerd. De Lingam is niet alleen een vruchtbaarheidssymbool, maar staat ook voor een scheppende oerkracht; een kracht die sterk is verbonden met seksuele energie. In Zuidoost Azië is de verering van leven en religie nauw met elkaar verbonden. In het Westen daarentegen wordt de lingam vooral gezien als symbool voor lust en seks. Kunstenaar Huub Kortekaas heet het publiek welkom bij de ingang met een drie meter hoge fallus van wit polyester inclusief twee ballen die bedekt zijn met een subtiel laagje maagdelijk witte sneeuw. De tentoonstelling is sfeervool neergezet in een grote rode zaal. De fallussen zijn parmantig uitgestald op drie knaloranje tafels. De formaten zijn bescheiden. Zou dat afgesproken zijn, vroeg ik me af. Drie grote gebeeldhouwde boomstammen vormen de pronte uitzondering. Opvallend veel sieraden, kettingen, borduursels en gedecoreerde exemplaren. Ook eentje waar lucht is ingeblazen en die behoorlijk wat geluid maakt. Ik vond het een mooie kijk-tentoonstelling voor jong en oud, man en vrouw.
Museum Catharijneconvent Utrecht presenteert met deze tentoonstelling Lingam meer dan 120 hedendaagse interpretaties van een eeuwenoud, religieus oosters vruchtbaarheidssymbool. Kunstenaars, ontwerpers en sieradenmakers uit 24 landen - waaronder Marcel Wanders, Ted Noten en Johanna Schweizer – hebben zich, op uitnodiging van gastcurator Ruudt Peters, laten inspireren door deze oude traditie van de vruchtbaarheidssymboliek.
Lingam 122 hedendaagse vruchtbaarheidssymbolen is nog te zien t/m 26 februari in het CatharijneConvent aan de Lange Nieuwstraat in Utrecht.