Sille Gallery in Oudewater pakt elke zomer uit met een thema-tentoonstelling met werk van verschillende kunstenaars. Na het thema Tour de France, Rode peper, Delfts blauw, Ritme en Spiegel is dit jaar gekozen voor ‘Draai’. Kunstenaars tonen werk met cirkels, draaibewegingen en ronde vormen of spiraalbewegingen. Op doek, in fotografie, sculptuur en installatie is het verrassend hoe veelzijdig het thema vorm krijgt. Kragen, dansbewegingen, draaimolens, opwindpoppetjes, borsten, bubbels en bellen. Er is veel te kijken.

Fons Uytdehaag lijkt in zijn glassculpturen bellen te blazen. Fascinerende transparante objecten van een grote schoonheid. Dat geldt ook voor de fotografie van Jenny Boot. Je zou het gelikt kunnen noemen maar haar figuratieve fotografie draagt tegelijkertijd een grote schoonheid uit met een geweldige beheersing van vorm, compositie van haar model en techniek. Jan Verschueren ontroert met zijn cirkelvormige installaties van oud roest en schroot. Liefdevol vorm gegeven. Daarnaast is er ruimte voor de meer traditionele schilderijen met portretten van Marly Freij en Coby Schot en de pregnante Afrikaanse vrouwenkoppen van Lilian Wessels. De koppen zijn versierd met touw, flessendoppen en van alles en nog wat. Een feest om naar te kijken.

Ook de humor ontbreekt niet. Henrique van Putten maakt beelden van oude en nieuwe objecten. Een witte porseleinen kat, zo uit de snuisterijenwinkel geplukt, krijgt een tweede leven met een zachte zelfgefabriceerde knuffel er omheen gedrapeerd. Het beeld wiebelt op een oud krukje. Het heeft een soort aandoenlijke onbenulligheid waardoor het raakt. Het zachte materiaal dat het harde steen omarmt heeft iets ontroerends en ontlokt de kijker een glimlach. Ook haar titels zijn veelzeggend. Saskia Hoeboer gaat nog een stapje verder met gedraaide drollen, neuzen met knijpers erop, likkende tongen en opwindhoofdjes. Grappig en origineel.

De tentoonstelling Draai is nog te zien t/m eind augustus bij Sille Gallery in Oudeater. Let goed op de openingstijden. Oudewater is trouwens een leuk plaatsje om even te pauzeren voor cappuccino of lunch. Ik zat gezellig aan een grachtje bij Hex restaurant. Veel plezier!