Size matters Museum More
Tekeningen zo groot dat je erin kunt wonen of verdwalen. Het formaat van de tekenkunst in museum More gaat voorbij de menselijke maat. De titel van de tentoonstelling 'Size matters' is goed gekozen want formaat maakt wel degelijk uit bij deze imposante tekenkunst van 28 toptekenaars. Zowel aanstormende talenten als gevestigde kunstenaars tonen hun monumentale werk waar je je met open mond aan kunt vergapen. Op lange vellen papier of op megagrote doeken nemen de kunstwerken letterlijk hun ruimte in. Alle kunstwerken zijn tenminste twee meter hoog of breed. Als kijker mag je je verwonderen in de minutieuze tekenarbeid die niet alleen met potlood of houtskool is uitgevoerd. De kunstenaars gebruiken een breed palet aan materialen; aquarel, inkt, ijzervijlsel, balpen, stift, krijt en zelfs het stanleymes. De kunst van het ambacht en de kunst van verbeelding komen in deze tentoonstelling mooi samen. Bij dit soort grote werken komt naast creatieve geestelijke en mentale kracht ook lichamelijke krachtsinspanning kijken.
Neem het werk van Amélie Scotta die grote afdekzeilen tekent van steigers in aanbouw. De eerste gedachte is; wat doet dat oranje zeil daar? Wat een dissonant in de tentoonstelling. Bij nadere bestudering blijken alle vouwen, aanhechtpunten en dekzeilgaatjes getekend te zijn. Deze structuren van het zeil dat iets verbergt eronder, hebben wel iets van skeletten, een huid. "Ze vertellen voor mij het verhaal van de stad als een levend wezen" onthult de kunstenaar. Haar werk Tarpaulin I laat een afdekzeil zien en roept ook de associatie op met façades. Zelf zegt ze: "Ik hou van het contrast tussen de eenvoud en kwetsbaarheid van mijn tekenmaterialen en de krachtige, soms overrompelende constructies die ik weergeef."
Van een schilderachtige schoonheid is het werk van Jacobien de Rooij (1947). Door de Volkskrant 'Meesteres over het krijt' genoemd. Haar werk Armada bracht me rechtstreeks terug naar de wateren van Australië en Nieuw Zeeland toen wij daar in 2018 op reis waren. Onder het oppervlaktewater aan de kust vertonen rotsen en stenen prachtige kleurschakeringen. Ook de vulkanische gebieden op het Noordereiland komen in haar werk tot leven. Jacobien schildert niet realistisch maar toch doet haar werk sterk denken aan natuurlandschappen. In 2019 is een vijftal werken aangekocht door het Rijksmuseum Amsterdam. Erik Odijk betovert met zijn schilderingen van oerbossen, boomwortels en korstmossen. Bedreigde natuur waar de kunstenaar een groot liefhebber van is. Het grote formaat is noodzakelijk voor wat hij uitdrukken wil: "het sublieme gevoel van thuiskomen in de natuur zoals ik dat tijdens wandelingen ervaar." In dit werk Skog documenteert hij een oerbos in Zweden dat omringd is door productiebossen.
Wil je zelf het potlood ter hand nemen? In de hal van het museum ligt een grote tekenrol voor de bezoekers. Zo ontstaat in de loop van de tijd een nieuw meterslang publiekskunstwerk. Size Matters is nog te zien t/m 2 februari 2025 in Museum More, Hoofdstraat 38 in Gorssel. Het museum heeft een gezellig museumcafé voor koffie en lunch. De dependance in Kasteel Ruurlo is ook de moeite waard met schilderijen en topstukken van Carel Willink, Vordenseweg 2 in Ruurlo. De omgeving met bossen is bovendien heerlijk voor een lang weekend weg met de fiets. Wij logeerden in Lochem.