• ZomerExpo Draai

    27 juni 2021

    Sille Gallery in Oudewater pakt elke zomer uit met een thema-tentoonstelling met werk van verschillende kunstenaars. Na het thema Tour de France, Rode peper, Delfts blauw, Ritme en Spiegel is dit jaar gekozen voor ‘Draai’. Kunstenaars tonen werk met cirkels, draaibewegingen en ronde vormen of spiraalbewegingen. Op doek, in fotografie, sculptuur en installatie is het verrassend hoe veelzijdig het thema vorm krijgt. Kragen, dansbewegingen, draaimolens, opwindpoppetjes, borsten, bubbels en bellen. Er is veel te kijken.

    Lees meer >> | 555 keer bekeken

  • KuuB presenteert Lou Vos

    23 juni 2021

    Eindelijk! De galeries en musea zijn weer open! Ik liep in Utrecht binnen bij KuuB. Bijna alle kunst krijgt een boost in de prachtige gewelven van deze witte, sfeervolle tentoonstellingsruimte. Deze keer is er de tentoonstelling Fragments of a landscape van de Utrechtse schilder Lou Vos. Lou maakt abstract werk gebaseerd op het landschap. Ze reist graag en komt graag in de natuur. Daar wordt ze altijd naar de details getrokken zoals ze vertelt in het filmpje dat draait in de galerie. Ze raakt gefascineerd door een mooie bladnerf, een boomwortel of schors. In haar werk heeft ze het concrete landschappelijke element van een horizon los gelaten. Eigenlijk nog niet helemaal want haar doeken worden vaak verdeeld in twee helften door een verticale lijn. In de verf laat ze de kracht en het robuuste van de natuur zien en anderzijds de kwetsbaarheid. Deze meer fragiele kant van de natuur toont zich in krassen en inkervingen in de verf. Zo loont het de moeite haar doeken van dichtbij te bekijken.

    Lees meer >> | 452 keer bekeken

  • Lood kloppen

    1 februari 2021

    In deze tijden van lockdown is het een ongekende luxe dat ik een atelier heb waar ik kan schilderen. Zo hoef ik niet alle dagen thuis te zitten. Maar toegegeven, eigenlijk heb ik bar weinig geschilderd de laatste maanden. Daar zijn 100 redenen voor en soms is de reden heel banaal; ik heb geen zin. Nog banaler: ik heb geen schilderdoeken meer. Bij een groothandel bestel ik altijd een aantal tegelijk die dan voor de atelierdeuren met een vrachtwagen worden afgeleverd. Omdat het kwaliteitsdoeken zijn in aluminium frame en groot formaat, hangt er een behoorlijk prijskaartje aan. Zo kwam het beter uit de bestelling even uit te stellen. Daardoor liep ik weer eens door mijn oude collectie en schilderde sommige doeken over. Maar dat is moeilijker en minder vervullend als een nieuw doek. Ook werd ik uitgedaagd om op kleine doekjes te gaan schilderen want die had ik nog wel. Zo werkte ik verder aan mijn landschappelijke serie Industrial Classic Landscapes met afbeeldingen van oude meesters op het formaat 30x30. Eind 2020 nam ik afscheid van mijn cursisten, stopte met het geven van schilderlessen en werd het angstvallig stil in de wereld en in mijzelf. Gelukkig braken de feestdagen aan die je vervolgens niet uitbundig mocht vieren. Toch zagen we nog wat familie en vrienden op gepaste afstand. Toen we nog enkele verjaardagen in het gezin hadden en een aanlokkelijke stapel boeken om te lezen, kwam ik steeds minder in het atelier. De belangrijkste reden was: de flow ontbrak. Ik stond aan de vooravond van een nieuwe serie. Dat heeft iets van moed verzamelen.

    Lees meer >> | 652 keer bekeken

  • Actuele kunst in de oude Bieb

    8 december 2020

    Aan de oude gracht in Utrecht stond het historische pand van de bibliotheek leeg. Deze verhuisde naar het iconische pand van het oude postkantoor aan het Neude. Zeventig kunstenaars laten nu in de oude bieb hun werk zien in een uitgebreide tentoonstelling verdeeld over zes verdiepingen. Elke verdieping heeft een eigen thema. In de donkere kelder huizen de kritische geesten. Marie-Line Kercret toont haar conceptuele installatie met wit geschilderde en gepleisterde ratten. Alsof ze in een sauna zitten op gouden stoeltjes gehuld in witte badhanddoeken rond een voetenbad. Een snoezig tafereel lijkt het. Maar dit verbeelden de duizenden proefdieren die gebruikt worden voor onze cosmetica. Zelfs als er 'dierproefvrij' op staat, kunnen er dierproeven buiten de EU zijn gedaan waardoor de wet omzeild wordt. Haar installatie baadt in het licht in een werfkelder aan het water. De rest van het werk op deze verdieping is tamelijk donker en door allerlei trappetjes soms moeilijk toegankelijk. Ook interessant is de video-installatie 'The Radium portrait' van Joyce Overheul. We zien vrouwen uit de jaren twintig die in radiumfabrieken werken om wijzers van klokken en horloges te beschilderen met lichtgevende, radioactieve verf. Een zeer giftig goedje waar de vrouwen later ziek van werden. Een onthutsend portret.

    Lees meer >> | 700 keer bekeken

  • Lente in licht gevangen

    16 mei 2020

    De wereld komt langzaam weer op gang na een periode van vertraging. De seizoenen trekken zich daar weinig van aan en zo barst de lente los met zoet ruikende bloesems en ontluikende bloemen in een uitbundige kleurexplosie. Iets daarvan proef je in de tentoonstelling 'Als de lente doorbreekt' in de Utrechtse tentoonstellingsruimte Kuub. Hier zijn twee kunstenaars bij elkaar gebracht die totaal verschillend werk maken maar in kleurenpalet bijzonder goed bij elkaar passen en elkaars werk versterken. Een palet waar ikzelf nogal gecharmeerd van ben; de zachte tinten, gemengd met veel wit naast de aardetinten met soms een fel accent.

    Lees meer >> | 739 keer bekeken

  • Utrecht Overvecht in kleurvlakken

    26 maart 2020

    Toen de flats in Utrecht Overvecht werden afgebroken jaren geleden, stond beeldend kunstenaar Astrid Rubie aan de zijlijn. Ze keek door het bouwskelet heen en zag de felle kleuren van de binnenwanden. De bomen in het park stonden er voor als stille getuigen. Met dit beeld is zij als schilder aan de slag gegaan en zo ontstond de serie 'Overvecht'.
    De kleuren van de binnenmuren die tevoorschijn kwamen in het afbraakproces symboliseren eveneens de veelkeurigheid van Overvecht, een multiculturele wijk in Utrecht noord.
    De heldere kleuren heeft zij kubistisch in beeld gebracht met daarvoor de suggestie van bomen. Deze bomen zijn niet geschilderd maar vormen de drager zelf. Ze werkt namelijk op houttriplex en kiest haar materiaal in de timmerwerkplaats zorgvuldig uit. Knoesten en lijnen die in het plaatmateriaal zitten, krijgen in haar schilderkunst de suggestie van bomen. De organische vormen in het hout en de grillige lijnen van de stam contrasteren met de rechthoekige verfvlakken.

    Lees meer >> | 808 keer bekeken

  • Relaxing Landscapes

    18 februari 2019

    Kunst in een ziekenhuis. Geen vreemde combinatie omdat van kunst iets troostrijks kan uitgaan in een omgeving waar leed en verdriet samenkomen. Ik merkte dat bij het opbouwen van de expositie en tijdens de keren dat ik de expo bezocht met familie of vrienden. Van verplegend personeel en ook van patiënten kwamen er fijne reacties. ''s Avonds loop ik hier een beetje door de gang en dan kijk ik naar uw werk. Elke keer zie ik weer iets nieuws en ik hou van de kleuren.' Zomaar een patiënt van de afdeling oncologie. Het zijn landschappen die rust geven, waar je in weg kan dromen 'Relxing Landscapes'. Ze ontstressen, ook al is het maar voor eventjes. De tentoonstelling is nog te zien t/

    Lees meer >> | 873 keer bekeken

  • Utrechtse Atelierroute

    19 september 2018

    Utrecht is in het najaar het middelpunt van kunst en cultuur. Na Art Utrecht en het Uitfeest in de binnenstad in september, leeft kunstminnend Utrecht toe naar de Atelierroute in oktober. Bijna driehonderd kunstenaars openen hun atelierdeuren en geven een kijkje achter de schermen. Jonge kunstenaars laten videowerk zien, er zijn performances in de stad en installaties die je zullen verrassen. Beeldhouwers tonen hun beelden, keramisten laten hun baksels uit de oven zien, fotografen zetten je misschien wel gratis op de kiek en last but not least de schilders. In die categorie val ik zelf met mijn landschappelijke olieverfschilderijen. Graag laat ik je in het atelier mijn laatste serie 'Vulkanische grond'zien. Een serie die geïnspireerd is op mijn reis naar Australië en Nieuw Zeeland eerder dit jaar.

    Lees meer >> | 997 keer bekeken

  • Overzichtstentoonstelling Samaya

    6 juli 2017

    IMG_4497.jpg

    In een voormalig klooster van de Augustinessen te midden van gras en polder, is een grote tentoonstelling van Els Vegter te bezichtigen. Vijftien jaar werken als beeldend kunstenaar heeft een aanzienlijk oeuvre opgeleverd. Een kleine vijftig werken doet mee aan de solo-tentoonstelling in het huidige conferentiecentrum Samaya. Huidlandschappen, Kustlijnen, Laagland en Landhuid als ook enkele assemblages met lood, roest of elfenbankjes verfraaien de nissen van de kloostergangen. Het licht van de binnentuin werpt zacht licht op de kleurrijke, gelaagde olieverfschilderijen. De opening eind juni werd druk bezocht en er werd gelijk een tweetal werken verkocht. In september is er nog een mogelijkheid om aan te haken bij een persoonlijke rondleiding van de kunstenaar. Heb je hiervoor belangstelling? Stuur dan even een mail aan info@elsvegter.nl

    Lees meer >> | 1203 keer bekeken

  • Sieraden in de Oude Hortus

    17 mei 2017

    IMG_3398De combinatie van groene natuur en stralende sieraden in goud en zilver vormt een verassende. Een groep van 24 goud- en zilversmeden treedt sinds vijf jaar gezamenlijk naar buiten onder de naam 'Utrechtse schatten'. Dit keer is het werk van de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland, Johanna Westerdijk inspiratiebron. Ze bestudeerde de natuur en in het bijzonder schimmels en de fytopathologie. Dit is terug te zien in de verschillende sieraadontwerpen. De groefjes van de onderkant van een paddestoel bij Anneke Schollaardt, de fragiliteit van een wandelende tak bij Kevin Timmerman, de iepziekte als inspiratiebron bij Arthur Abeille of heksenkringen die leiden naar sierlijke ringen van Maja Badnjevic. Elke kunstenaar vertaalt de wereld van ziekten en schimmels naar zijn of haar eigen ontwerp. De uitstalling in de oude hortus is bijzonder. Sommige halssieraden staan in kistjes op het water en drijven tussen de (papieren) waterlelies. Een heerlijke groene, meditatieve plek om rond te dwalen en je te vergapen aan zoveel moois. Wil je alle foto's zien? Kijk dan hier. De tentoonstelling Schatten in de Hortus IV: Leef! is nog te zien t/m 5 juni aan de Lange Nieuwstraat, Universiteitsmuseum Utrecht. Meer informatie www.utrechtseschatten.nlIMG_3375

    Lees meer >> | 1351 keer bekeken

  • Meer blogs >>